6 webdesign trends voor 2019

6 webdesign trends voor 2019

Webdesign trends die we in heel 2019 nog zeker tegen gaan komen.

Het is ondertussen april en we zitten al een tijdje in 2019. De afgelopen maanden hebben we al een aantal webdesign trends langs hebben zien komen en waarvan we verwachten dat die het hele jaar nog tegen gaan komen.

Moderne typografie

Webdesign trend: typografie

In moderne websites worden vaak levensgrote lettertypes gebruikt. Deze trend gaat hand-in-hand met de minimalistische trend van de laatste jaren. Met het verdwijnen van grafische elementen moet de aandacht op andere onderdelen worden gevestigd. Typografie neemt hierbij maar graag de hoofdrol. Grote bedrijven zoals Airbnb, Apple en IBM ontwerpen zelfs hun eigen fonts die voor een unieke uitstraling zorgen.

Minimalisme

Webdesign trend: minimalisme

Minimalisme is eigenlijk nooit gestopt met het cool-zijn. Ook in 2019 is minimalisme en eenvoud nog steeds populair. Met zo min mogelijk afleiding en de focus op content (of dit nu video’s, afbeeldingen of tekst zijn). Voor een mooie website is weinig meer nodig dan effectieve typografie, een mooi kleurenpalet en een handvol witruimte.

Knallende kleuren

Webdesign trend: knallende kleuren

Fel paars, geel of pastelgroen; het kan tegenwoordig allemaal. Ook kleuren kunnen worden ingezet om extra op te vallen tussen de honderden websites die je bezoekers te zien krijgen. In 2019 zien we dus steeds meer aparte kleurcombinaties die om aandacht schreeuwen. Uiteraard zorg je bij het kiezen van de kleuren dat je van de betekenis van deze kleuren op de hoogte bent.

Blokkendozen

Webdesign trend: grid

We hebben al eerder over grids geschreven, en niet voor niks; een heldere structuur maakt je ontwerpen gemakkelijker te begrijpen. Door je content in verschillende blokken te plaatsen ontstaat er een duidelijkere hiërarchie waarvan de gebruiker zeker zijn voordeel uit zal halen. De laatste tijd wordt er steeds vaker voor asymmetrie gekozen. In plaats van voorspelbare opstellingen worden deze vlakken op schijnbaar willekeurige ruimtes geplaatst in blokken van verschillende groottes. Hiermee wordt het voorspelbare en saaie vermeden.

Handgemaakte illustraties

Webdesign trend: illustraties

Stockfoto’s en -illustraties zijn helemaal uit de mode. De typische Amerikaanse tandpasta-glimlach hebben we nu wel al genoeg gezien. Met custom illustraties kan je het precieze verhaal uitbeelden én als je deze in je branding integreert dragen ze ook nog eens bij tot extra herkenbaarheid van je bedrijf. Dus of je nu kiest voor illustraties die zo plat zijn als een dubbeltje of 3D-modellen, met handgemaakte illustraties hoor je er helemaal bij.

Conclusie

We zetten de trends nog even voor je op een rijtje:

  • Minimalisme
  • Moderne typografie
  • Knallende kleuren
  • Blokken en grids
  • Handgemaakte illustraties

Pas je deze trends toe op jouw eigen designs dan blijf je zeker bij de tijd.

Meer webdesign artikelen