Grafisch ontwerp
Geplaatst op: 2 oktober 2020, aangepast op: 22 mei 2024
Kleuren bepalen voor een groot deel de uitstraling van je design. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over de kleuren en combinaties daarvan voordat je iets ontwerpt. In dit artikel gaan we in op de betekenis van verschillende kleuren.
Kleur is een belangrijk onderdeel van elk ontwerp. Kleuren stralen namelijk een betekenis uit en roepen emoties op. Kies dus nooit zomaar kleuren uit, maar gebruik ze als gereedschap en denk goed na over het gevoel dat je wilt overbrengen met je ontwerp. Maar hoe doe je dit op een efficiënte manier? En hoe kies je kleuren die goed bij elkaar passen? Dat leer je hier.
Dit artikel is het eerste in een serie van drie. In dit eerste artikel leer je de betekenis van kleuren en leer je welke associaties ze oproepen. In de komende artikelen behandelen we kleurentheorie en kijken we hoe we kleuren kunnen combineren en hoe je kleurenpaletten kunt maken.
Voordat je begint met het kiezen van kleuren is het belangrijk om te weten wat de betekenis is van verschillende kleuren. Elke kleur heeft namelijk een eigen betekenis, vanuit de cultuur waar deze in wordt gebruikt, het voorkomen in de natuur of eeuwenoude symboliek.
Betekenis van de kleur rood
Rood staat voor liefde en passie. Rode rozen, rode harten en het red-light district gebruiken deze kleur in de positieve zin van het woord. De kleur wordt ook wel gebruikt als signaalkleur. Zo wordt de kleur gebruikt als 'Stop!' in verkeerslichten en zijn brandweerwagens vaak rood. Rood is ook de kleur van bloed en de kleur wordt mede hierdoor, verbonden met gevaar.
Deze mengkleur van rood en geel straalt warmte en enthousiasme uit. Het is een vrolijke kleur die plezier en speelsheid uitstraalt. In de natuur zien we oranje in de zon of in vurige vlammen. De kleur is in veel talen vernoemd naar de sinaasappel, die dan ook fel oranje is. Negatieve associaties zijn dat de kleur moeilijk serieus te nemen is en wordt gezien als goedkoop als er teveel van wordt gebruikt.
Geel is één van de meest opvallende kleuren die niet snel over het hoofd gezien zal worden. De kleur staat voor de zon, lente en vrolijkheid. Geel schijnt energie en creativiteit op te wekken, en wordt door al deze redenen vaak gebruikt als accentkleur of als call to action. In de negatieve zin kan geel als ziek of lelijk worden gezien, vooral als iets is vergeeld.
Groen staat voor de natuur, vernieuwing en ontspanning. Deze rustgevende, positieve kleur zie je daarom terug in gezonde producten en tuingereedschap. De kleur groen wordt ook in verband gebracht met geld en financiën. Groen wordt bovendien ook gebruikt als tegenstelling tot rood, zoals je kunt zien bij verkeerslichten.
Blauw heeft als betekenis betrouwbaarheid en veiligheid. Bijvoorbeeld de politie en banken gebruiken blauw om zekerheid uit te stralen. Het is een koele, neutrale kleur die kalmerend werkt. Dat komt omdat we het in de natuur in water en in de lucht tegenkomen en deze geven een rustige uitstraling. Maar dat is niet het enige: bij blauw wordt ook een verbinding gelegd met koninklijkheid. Denk aan blauw bloed en de kleurnaam royal blue.
Paars is een mengkleur van rood en blauw, en combineert de eigenschappen van beide kleuren dan ook. Het combineert de stabiliteit van blauw met de energie van rood. Hierdoor krijgt paars een mysterieuze of spirituele betekenis. Ook staat de kleur paars voor exclusiviteit en luxe. In de Romeinse tijd werd de kleur paars gewonnen uit de purperslak, die hierdoor vrijwel uitstierf.
Wit is, net als zwart, geen kleur. Wit ontstaat als het maximale licht wordt gemengd. Wit wordt gezien als de kleur van zuiver- en reinheid. Om deze reden draagt een bruid vaak een witte jurk. Ook staat het weleens voor perfectie. In de natuur komt wit voor als sneeuw en melk. Omdat het een neutrale kleur is, kan het saai overkomen als het teveel wordt gebruikt.
Grijs, is net als wit en zwart een neutrale kleur. De kleur wordt geassocieerd met ouderdom, ervaring en wijsheid. Negatieve betekenissen zijn saaiheid en onopvallendheid. Dit komt terug in spreekwoorden zoals 'een grijze muis', een onopvallend persoon. Grijs komt zakelijk over, is volkomen neutraal en werkt hierdoor rustgevend.
Zwart is de absentie van licht. Hierdoor heeft het betekenissen gekregen als de dood, het kwaad en mysterie. Zwart wordt dan ook gedragen in de Westerse wereld op begrafenissen. Positieve betekenissen zijn rijkdom, kracht en elegantie. Zwart wordt vaak gebruikt als kleur van dure auto's en zwarte kostuums. Omdat het een neutrale kleur is, kan zwart met vrijwel elke kleur gecombineerd worden.
Kleuren zijn in te delen in warme en koude kleuren. Warme kleuren hebben (een deel) geel in zich, koude kleuren zijn een menging van blauw. Gevoelsmatig komt blauw koel over (denk maar eens aan ijs of water). Warme kleuren geven een warmer gevoel (zoals de gele zon of oranje vlammen). Oranje, rood en geel zijn dan ook warme kleuren. Blauw, turquoise en paars zijn koele kleuren. Mengelingen van warm en koud hebben een neutrale uitstraling. Zo is groen, een mengsel van groen en geel op de kleurencirkel, een neutrale kleur. Ook wit, zwart en grijs (wat eigenlijk geen kleuren zijn) hebben een neutrale uitstraling.
Door kleuren te mengen kun je de uitstraling van de kleur veranderen. Voeg wat rood toe aan grijs en de kleur krijgt direct een warmere uitstraling. Op dezelfde manier kun je warme kleuren minder heftig maken.
Warme en koude kleuren zijn prima te combineren. Door contrasterende kleuren te kiezen voor in je kleurenpalet ontstaat een spannend geheel.
Betekenis van kleuren
De kleuren van een website zijn zo belangrijk dat er op z'n minst even bij stilgestaan moet worden. Kleuren kies je dus niet zomaar. Kijk daarom naar de betekenis van de kleuren en hun associaties om te zien hoe jouw design opgevat zal worden.