Betekenis van kleuren

De betekenis en associaties van kleuren

18 februari 2019

Kleuren bepalen voor een groot deel de uitstraling van een design. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over de kleuren en combinaties daarvan voordat je iets ontwerpt. In dit artikel gaan we in op de betekenis van verschillende kleuren.

Kleuren in websites bepalen voor een groot deel de uitstraling. Maar hoe werkt dat nou precies en hoe kun je hier gebruik van maken? Daar kom je in dit artikel achter.

Betekenis van de kleur rood

Rode rozen

Rood heeft als betekenis liefde en passie, maar tegelijkertijd ook voor gevaar. Bloed is rood, maar rozen ook, vandaar deze twee associaties.

Doordat deze kleur in de natuur wordt gebruikt, zien we het ook terugkomen in onze cultuur met deze associatie: stopborden en verkeerslichten zijn rood om te waarschuwen, en rode hartjes en sportauto’s staan voor hartstocht en opwinding.

Bekijk rode websites

Betekenis van de kleur blauw

Blauw water

Blauw heeft als betekenis betrouwbaarheid en veiligheid. Bijvoorbeeld de politie en banken gebruiken blauw om zekerheid uit te stralen. Het is een koele, neutrale kleur die kalmerend werkt.

Dat komt omdat we het in de natuur in water en in de lucht tegenkomen en deze geven een rustige uitstraling. Maar dat is niet het enige: bij blauw wordt ook een verbinding gelegd met koninklijkheid. Denk aan blauw bloed en de kleurnaam royal blue.

Bekijk blauwe websites

Betekenis van de kleur groen

Groen gras

Groen staat voor de natuur, vernieuwing en ontspanning. Deze rustgevende, positieve kleur zie je daarom terug in gezonde producten en tuingereedschap.

Groen wordt bovendien ook gebruikt als tegenstelling tot rood, zoals je kunt zien bij verkeerslichten.

Bekijk groene websites

Betekenis van de kleur geel

Gele bloemen

Geel is één van de meest opvallende kleuren die niet snel over het hoofd gezien zal worden. De kleur staat voor de zon, lente en vrolijkheid.

Geel schijnt energie en creativiteit op te wekken, en wordt door al deze redenen vaak gebruikt als accentkleur of als call to action.

Bekijk gele websites

Betekenis van kleuren

De kleuren van een huisstijl of website zijn zo belangrijk dat er op z'n minst even bij stilgestaan moet worden. Kleuren kies je dus niet zomaar. Kijk daarom naar de betekenis van de kleuren en hun associaties om te zien hoe jouw design opgevat zal worden.