Geometrische vormen in webdesign; 6 voorbeelden

In dit artikel voorbeelden of websites die geometrische vormen gebruiken als onderdeel van hun layout. Deze websites zetten de vormen in om hun sfeer die ze uitstralen perfect te ondersteunen.

Geometrische vormen webdesign

In een eerder artikel lieten we je de betekenis van vormen zien en hoe je deze kunt inzetten om een sterk design neer te zetten. In dit artikel laten we je een aantal voorbeelden zien van websites die geometrische vormen effectief inzetten.

Geometrische vormen

Zoals je misschien nog wel weet uit ons vorige artikel over vormen zijn geometrische vormen vaak symmetrisch en bestaan ze uit eenvoudige vlakken en lijnen. Geometrische vormen kun je vaak zelf met een passer en lineaal (of geodriehoek) maken. Ze zien er simpel uit, maar er zit een symbolische betekenis achter.

In ons artikel over webdesign trends van 2020 gaven we al aan dat geometrische vormen steeds vaker worden gebruikt. In dit artikel zes voorbeelden van websites die driehoeken, rechthoeken en cirkels perfect weten in te zetten.

Vormen webdesign

We Love Noise

We Love Noise gebruikt verschillende abstracte en geometrische vormen, zoals driehoeken, cirkels en rechthoeken.

Door al deze vormen door elkaar heen te gebruiken ontstaat een bijna chaotische website. Het zwart-witte kleurenpalet geeft van de verschillende vormen een universele look.

Website driehoeken hikeone 52326

Hike One

Hike One gebruikt driehoeken in verschillende kleuren en maten. De website maakt ook gebruik van een grid waarin rechthoeken worden geplaatst. Sommige van deze rechthoekige blokken overlappen elkaar, waardoor de illusie van diepte ontstaat. Dit effect wordt versterkt door het gebruik van schaduwen.

De knoppen op de website van Hike One hebben afgeronde hoeken, waardoor ze er 'vriendelijker' uitzien. Door deze knoppen voldoende witruimte te geven, is het duidelijk dat ze klikbaar zijn en de rode kleur zorgt voor extra contrast, zodat deze meer opvallen.

Cirkels webdesign 97497

Mosne

Mosne gebruikt cirkels in verschillende kleuren om hun werk te laten zien. Deze cirkels animeren zodra de cursor er overheen gaat, een duidelijke indicatie dat ze klikbaar zijn.

Ook gebruikt Mosne rechthoeken, bijvoorbeeld voor de knoppen, en bovenaan de website. Deze rechthoeken contrastreren duidelijk met de ronde vormen, en maakt zo de website minder voorspelbaar.

Vormen webdesign minimalisme 82066

People & Machines

People and Machines gebruikt een zwart-wit kleurenpalet en gebruikt hierbij rechthoeken. Dit geeft de website een minimalistische look.

Ook de typografie draagt bij aan de eenvoudige uitstraling. Maar één lettertype is gebruikt over de gehele website. Door dit lettertype alleen maar in kapitalen te gebruiken wordt doorgezet op de minimalistische uitstraling.

Website ronde vormen buurtkracht 83590

Buurkracht

De website van Buurkracht gebruikt veel ronde vormen voor een vriendelijke uitstraling.

Het gekozen lettertype past perfect bij de cirkels: ook dit font bestaat uit ronde vormen met veel bochtige lijnen.

Cirkels webdesign

KIKK

KIKK gebruikt ook veel cirkels. Het geheel ziet er druk uit, de handgeschreven letters en de achtergrond die op een oude landkaart lijkt zijn mooie details.

Ook het gebruik van asymmetrie draagt bij aan de look van de website.

Geometrische vormen gebruiken op je website

Zoals je in dit artikel hebt gezien, kunnen vormen een belangrijke rol innemen in het gevoel wat je website uitstraalt.

Met kleuren, typografie en afbeeldingen kun je dit effect extra versterken. Door al deze elementen zorgvuldig uit te zoeken krijgt je website precies die sfeer die je wilt.

Wil je meer voorbeelden zien van websites die vormen gebruiken? Check dan onze lijst van websites met vormen.

Meer artikelen