Webdesign
Geplaatst op: 20 november 2019, aangepast op: 22 mei 2024
In dit artikel de mooiste brutalist websites en de geschiedenis van brutalisme: de brute, eerlijke stijl van vormgeven.
In ons eerdere artikel over de webdesign trends van 2019 schreven we al even over brutalisme: brutale websites die maling hebben aan designregels. Felle kleuren, levensgrote letters en drukke animaties schreeuwen hierbij om de aandacht van de gebruiker. Brutalist design spreekt niet iedereen aan, maar wat zeker is: je trekt er geheid aandacht mee.
In dit artikel de beste voorbeelden van websites die volgens de brutalisme principes ontworpen zijn, maar eerst even een stukje theorie.
Wat is brutalisme?
Brutalisme is vooral bekend als stroming binnen de architectuur welke voornamelijk populair was tussen de jaren '50 en '70. De naam komt van het Franse béton brut dat zoiets betekend als 'ruw beton'. Kenmerkend voor de stijl waren namelijk het vele beton dat werd gebruikt en de blokachtige, herhalende vormen.
Ook kenmerkend voor deze designstijl was het teruggaan naar de ruwe essentie van architectuur. De gebouwen hadden een krachtige uitstraling, niet in de laatste plaats door de gebruikte materialen. Hierdoor kregen de gebouwen een onvolmaakte aantrekkingskracht.
En dit is precies hoe brutalist websites in elkaar zitten. Terug naar de essentie van webdesign van vroeger, met een ruwe, brutale look. Geen zacht palet van pastelkleuren, maar felle kleuren die willekeurig bij elkaar lijken te zijn gegooid.
Webbureau #00F (de hex-kleurcode van blauw) maakt gebruik van een felblauwe kleur in verschillende tinten en veel wit.
Kleine details, waaronder de hovereffecten en tekst die schuin gaat staan na het scrollen zorgen ervoor dat deze website ontzettend leuk is om te gebruiken.
Combineer dit met levensgrote letters (die ook nog eens geanimeerd worden) en je hebt een eenvoudig én opvallende website.
Knalgroen wordt met wit en zwart gecombineerd. Alsof deze kleurencombinatie niet al om genoeg aandacht schreeuwt, zijn er wilde animaties die op de achtergrond afspelen.
Schermvullende letters en hovereffecten die foto's uitvergroten maken het geheel af.
De website van Tim Tijink doet bijna minimalistisch aan tussen de andere website op deze lijst. De website gebruikt wit en zwart in combinatie met gifgroen. Op de achtergrond is een groene gradient te zien en ook de cursor maakt gebruik van dezelfde kleur.
De ongebruikelijke navigatie is ook erg minimalistisch vormgegeven, en maakt gebruik van een eenvoudig icoontje.
Ook de website van YRS TRULY gebruikt wit en zwart in combinatie met een felle accentkleur. In dit geval wordt knalgeel gebruikt.
De website heeft leuke interactieve details, zo is de achtergrond aan te passen (deze is knalgeel te maken of er is ruis te zien) en lijkt net een bureaublad nagemaakt met verschillende vensters die je kunt verplaatsen of sluiten.
De navigatie is hier iets conventioneler door de verschillende menu-items in een lijstje te zetten aan de linkerhand van de website. Wel is een opvallend lettertype gekozen met een zogenaamde outline.
Voor deze website van dit agentschap is gekozen voor een geeloranje kleur waar levensgroot de naam overheen is gelegd.
Op het eerste oog heeft deze website een bijna minimalistische uitstraling, maar de geanimeerde 'vlek' die ook nog eens van kleur veranderd doet toch wat brutalist aan.
Een hovereffect, wat een foto van de artiesten laat zien in de vlek, draagt hiet nog eens aan bij.
Studio Job heeft de meest schreeuwerige website van deze lijst. Geanimeerde achtergronden - met verschillende, vloekende patronen - een lichtkrant en een cursor die steeds maar verandert: het moet echt je ding zijn.
Opvallen doet het in ieder geval wel. En na een kleine leercurve werkt de navigatie nog best intuïtief.
Dit webbureau uit Leiden maakt gebruik van een zwart-wit kleurenpalet en flikkerende GIF-jes. Gooi hierbij een assymetrisch grid en een hypermodern lettertype in gigantische grootte in de mix en je hebt een brute website.
Ook de onconventionele navigatie, die als het ware over de website ligt, draagt bij aan de unieke uitstraling. Animaties, zoals bij het hoveren, maken het geheel nog eens af.
Meer brutalist websites
Wil je meer voorbeelden van brutalist websites zien? Bekijk dan zeker onze lijst met de mooiste brutalist websites met nog meer mooie voorbeelden.