Portfolio website zelf maken: deze (gratis) tools helpen je

Website ontwikkeling Geplaatst op: 8 januari 2020, aangepast op: 7 oktober 2023

Als designer heb je een portfolio website nodig, vooral als je op zoek bent naar nieuwe klanten. Maar dat is nog niet zo simpel. In dit artikel bespreken we een aantal online tools waarmee je je eigen portfolio bouwt.

Portfolio website maken

Tegenwoordig gebeurt alles online. Je bestelt er pizza's, schoenen en solliciteert waarschijnlijk online op die gave baan. Als designer kan je daar niet meer omheen, en zou je ook een online portfolio moeten hebben.

Je kunt natuurlijk social media inzetten om je portfolio te laten zien (Instagram is daar ideaal voor), maar je kan ook een portfolio website maken om je werk te laten zien. Met een goede portfolio website laat je het beste werk zien, kan de bezoeker eenvoudig contact met je opnemen en is het duidelijk wat je voor je (potentiële) klanten kan betekenen. Meer lezen over wat op je portfolio website moet komen? Lees dan ons eerdere artikel: 5 musthaves voor je portfolio website.

Maar het bouwen van een eigen portfolio website is nog niet zo makkelijk. Er zijn ontelbare online tools waarmee een website kunt maken. In dit artikel behandelen we een aantal aanbieders van website builders en nemen we de voor- en nadelen door.

Portfolio website maken wordpress 42148

Wordpress

Wordpress maakt het eenvoudig om zelf een portfolio website te maken. Wordpress is niet voor niks één van de meest gebruikte platformen ter wereld. Ongeveer 35% van alle websites op het internet wordt mogelijk gemaakt door Wordpress! Daarbij is het platform gratis te gebruiken en is open source.

Wordpress komt in twee smaken: je gebruikt de online builder of je download een eigen versie van Wordpress en zet deze zelf online. De laatste mogelijkheid biedt net iets meer opties, maar vereist iets meer technische kennis.

Je kiest zelf een eigen WordPress theme en als je HTML en CSS kunt, maak je er zelf één. Functionaliteiten breid je eenvoudig uit met plugins. Deze zijn gratis of betaald te downloaden en installeer je met een aantal muisklikken op je website.

Er zijn gigantisch veel (gratis) portfolio themes beschikbaar voor designers en andere creatieven. Betaalde Wordpress themes zijn vaak van hogere kwaliteit dan de gratis varianten en kunnen vaak compleet naar je eigen smaak worden aangepast. Check bijvoorbeeld ThemeForest, ze hebben daar een categorie WordPress themes speciaal voor creatieven.

Zoals gezegd, een WordPress website is in principe gratis, maar er kunnen kosten bijkomen zoals webhosting of de prijs van premium themes of plugins. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt: maar doorgaans ben je een paar tientjes kwijt voor een uitgebreide theme.

Voordelen van Wordpress

 • Maximale controle over je eigen website: alles is aan te passen
 • Functionaliteit eenvoudig uit te breiden met plugins
 • Gigantisch veel (gratis) themes beschikbaar

Nadelen van Wordpress

 • Relatief veel technische kennis nodig als je zelf de installatie wilt doen
Online portfolio maken jimdo

Jimdo

Jimdo biedt een online website builder aan voor mensen zonder ervaring met het bouwen van een website. Zo hoeven er geen geen codes te geschreven te worden of webhosting geregeld te worden: alles gaat via hun online applicatie.

Door middel van antwoorden op vragen (zoals 'Wat zijn de doelen van je website?') of het kiezen van een stijl kies je al snel een bepaalde template. Ook raadt Jimdo een kleurenpalet aan en maakt de applicatie automatisch een aantal pagina's aan.

Nadat de website is gegenereerd is het eenvoudig om verschillende blokken aan te passen, te verwijderen of toe te voegen. Per blok zijn diverse lay-outs beschikbaar en kunnen verschillende kleuren gekozen worden. Hierdoor zijn de opties waaruit je kan kiezen legio, maar niet onbeperkt.

Bepaalde functionaliteiten, zoals een contactformulier, zijn eenvoudig toe te voegen aan je portfolio website. Zulke functionaliteiten kun je 'aan' of 'uit' zetten, maar vaak zijn instellingen niet of slecht naar je eigen wensen aan te passen.

Jimdo biedt verschillende pakketten aan, en is ook gratis te gebruiken. Met de gratis versie is er onderaan je website een advertentie te zien en is er een limiet aan het aantal pagina's dat je kunt aanmaken. Ook zijn bepaalde functionaliteiten (zoals SEO-instellingen) niet beschikbaar bij de gratis versie. Een betaalde versie begint al bij 8 euro per maand en kan oplopen tot 39 euro per maand.

Voordelen van Jimdo

 • Intuïtieve interface: eenvoudig in gebruik

Nadelen van Jimdo

 • Weinig controle: duidelijk gericht op beginners
Professionele website maken wix

Wix

Ook Wix biedt een online websitebouwer aan waarmee eenvoudig een website ontworpen kan worden: zonder dat je daarvoor hoeft te coderen.

Net als Jimdo gebruikt ook Wix vragen om daarna automatisch een eerste opzet te maken van je portfolio website. Wix biedt hiernaast nog een aantal handige functionaliteiten. Je kan inhoud van een bestaande website kopiëren, of informatie vanuit Google Mijn Bedrijf inladen. Ook zijn social media accounts gemakkelijk te koppelen.

Hierna is het een kwestie van het kiezen van een thema. Van een thema kunnen verder de kleuren, lettertypes of animaties worden aangepast. Er kan een hoofdkleur gekozen worden, waarna er verschillende kleurenpaletten worden aanbevolen. Deze kunnen verder aangepast worden en het is ook mogelijk om je eigen HEX-codes op te geven.

Het toevoegen van pagina's en website-onderdelen gaat door middel van een drag and drop. Gehele (gevulde) pagina's kunnen eenvoudig worden ingevoegd en worden aangepast.

Functionaliteiten hebben een flink aantal instellingen. Na het invoegen van een portfolio-pagina is het mogelijk om de beeldverhouding van de thumbnails aan te passen, de kwaliteit van je afbeelding te wijzigen en de pagina beeldvullend te maken. Met deze geavanceerde instellingen kan je je portfolio website echt aanpassen naar je eigen wensen.

Ook Wix biedt een gratis versie aan. Deze is wat beperkter dan de betaalde versies, die 8 euro tot een paar tientjes per maand kosten. De gratis versie laat een advertentie zien van Wix en het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een domeinnaam te koppelen aan de gratis versie.

Voordelen van Wix

 • Eenvoudige drag and drop interface
 • Veel mogelijkheden: flink aantal instellingen per functionaliteit

Nadelen van Wix

 • Interface niet altijd even duidelijk door de vele beschikbare opties
Portfolio website maken squarespace

Squarespace

Squarespace biedt een online website builder aan. Het Amerikaanse bedrijf maakt het mogelijk om uit templates te kiezen, of gebruik te maken van een drag and drop functie.

Na het kiezen van een template kan de website direct worden aangepast. Instellingen zoals de website-titel zijn direct te wijzigen.

Per onderdeel zijn er veel instellingen aan te passen. Zo kun je uit veel verschillende soorten social media iconen kiezen: vorm, grootte en kleur zijn allemaal aan te passen. Ook zijn er per pagina handige instellingen die gekozen kunnen worden. Denk hierbij aan de meta-omschrijving of afbeelding die voor het delen op social media wordt gebruikt.

Ook biedt Squarespace zogenaamde extensions aan. Deze extensies, aangeboden door derde partijen, zijn uitbreidingen op je portfolio website. Denk bijvoorbeeld aan een track-and-trace functionaliteit of social media feeds. Ook zijn er koppelingen beschikbaar met PayPal, Twitter, Pinterest en ontelbaar andere online diensten.

Squarespace biedt geen gratis versies aan. Prijzen beginnen bij 11 euro per maand: het duurste pakket is 36 euro per maand.

Voordelen van Squarespace

 • Zeer eenvoudig in gebruik
 • Functionaliteit gemakkelijk uit te breiden met extensions
 • Geavanceerde functies: SEO en gedetailleerde statistieken

Nadelen van Squarespace

 • Niet beschikbaar in het Nederlands
 • Alleen betaalde versies

Tot slot

Zoals je hebt gezien zijn er verschillende online tools beschikbaar om je eigen portfolio website te maken. We hebben de volgende behandeld in dit artikel:

 • Wordpress
  Perfect voor degene die alles onder controle wilt houden
 • Jimdo
  Ideaal voor de beginner die nieuw is met websites
 • Wix
  Een mooie mix tussen eenvoudig op te zetten en naar eigen smaak aanpassen
 • Squarespace
  Biedt geavanceerde opties aan: voor de professional

Dit artikel bevat een aantal affiliate links naar externe websites. We ontvangen een kleine commissie voor aankopen die via deze links worden gedaan.

Meer artikelen