Typografie tips voor jouw webdesign + voorbeelden

Typografie tips voor jouw webdesign + voorbeelden

14 juni 2020

Ben je een webdesign aan het ontwerpen, maar worstel je met de typografie? In dit artikel concrete tips om je typografie skills naar een hoger niveau te tillen.

De typografie is een belangrijke basis voor je website. Het zorgt er namelijk voor dat je website-bezoekers je boodschap tot zich kunnen nemen. Dus of je nu producten verkoopt, informatie deelt of in contact wil komen met nieuwe klanten, het is key dat je tekst goed leesbaar is.

Goede typografie helpt de aandacht van je lezer vast te houden. De lezer is namelijk steeds (onbewust) op zoek naar redenen om te stoppen met lezen. De aandacht van de lezer is kostbaar, en elke reden is een reden om te stoppen. Met goede typografie haal je de lezer over om te blijven lezen.

Hiernaast heeft typografie ook een esthetische waarde. Goede typografie ziet er mooi uit en is prettig om naar te kijken. Elk lettertype straalt een bepaald gevoel uit. Om deze reden speelt de typografie een super belangrijke rol in je huisstijl en branding.

Dus ga je beginnen met het ontwerpen van je eigen website? Zorg er dan voor dat de typografie een hoofdrol krijgt en de aandacht die het verdient.

Welke lettertypes zijn er?

Om typografie effectief te gebruiken, is het handig om te weten wat voor soort lettertypes er zijn. Elke soort heeft namelijk zijn eigen kenmerken.

Serif lettertypes

Serif lettertype

Serifs zijn de kleine lijntjes aan de uiteinden van letters. Deze ‘pootjes’ worden in het Nederlands ook wel schreven genoemd en tekst zonder pootjes schreefloos. Deze schreef maakt de tekst gemakkelijker te lezen, doordat er een groter verschil zit tussen de vormen van de verschillende letters. Vooral teksten die langer zijn, zoals in boeken en tijdschriften, gebruiken serif lettertypes.

Sans serif lettertypes

Sans serif lettertype

Schreefloze lettertypes hebben niet de pootjes die serif lettertypes wel hebben. Hierdoor ogen sans serif lettertypes rustiger. Ook zijn de schreefloze lettertypes vaker van gelijke dikte, met een modernere uitstraling tot gevolg. Op het internet, waar teksten vaak korter zijn, wordt vaker een schreefloos lettertype gebruikt, omdat dit prettiger leest vanaf schermen.

Monospace lettertypes

Monospace lettertype

Een monospace lettertype bestaat uit letters en tekens die allemaal even breed zijn. Door de gelijke breedte van de karakters, worden deze lettertypes vaak gebruikt bij het coderen of in tabellen waarbij gegevens met elkaar vergeleken moeten worden. Hierdoor heeft dit type een technische uitstraling gekregen. Teksten die in monospace lettertypes zijn gezet zijn vaak breder dan andere lettertypes, maar hebben als voordeel dat ze overzichtelijker zijn.

Script lettertypes

Script lettertype

Script lettertypes zijn lettertypes die zijn opgebouwd uit handgeschreven letters. Doordat ze handgeschreven lijken hebben ze een persoonlijke en ambachtelijke uitstraling. Hierdoor zijn ze wel vaak minder goed te lezen, vooral in kleinere groottes.

Typografie tips voor je webdesign

1. Gebruik maximaal 2 fonts

Typografie tip: niet teveel fonts

In een ontwerp hoef je niet maar één lettertype te gebruiken. De mooiste ontwerpen gebruiken er meerdere. Gebruik maximaal 2 lettertypes om het geheel overzichtelijk te houden. Kies een eenvoudig, leesbaar lettertype voor je lopende tekst en kies een lettertype die duidelijk verschilt voor je kopjes.

Toch meer variatie nodig? Kies dan verschillende groottes, diktes of kleuren om andere opmaak aan te brengen.

2. Combineer schreefloze lettertypes met serif fonts

Typografie tip: combineer serif met schreefloos

De schreefloze en lettertype met schreef zijn het makkelijkst te combineren, omdat ze allebei vaak goed leesbaar zijn. Tussen twee schreefloze lettertypes zit vaak niet genoeg verschil, waardoor er niet voldoende vormcontrast ontstaat.

Door verschillende lettertypes te combineren ontstaat vaak wel het contrast waar je naar op zoek bent. Speel dus op safe en combineer een schreefloos lettertype met een serif font. We zagen deze trend eerder al in ons artikel webdesign trends van 2020.

3. Gebruik genoeg regelafstand

Typografie tip: regelafstand

Interlinie, ook wel regelafstand, is de afstand tussen twee regels. Door een grotere afstand te gebruiken wordt de tekst makkelijker leesbaar. Vooral voor teksten die in een kleiner formaat worden gebruikt is een grotere regelafstand onmisbaar.

4. Verdubbel je tekstgrootte

Typografie tip: tekstgrootte

Vind je het moeilijk om de tekstgrootte (ook wel corps genoemd) te bepalen? Onthou dan deze regel en verdubbel steeds de grootte van je tekst. Door kopjes twee keer zo groot te maken ontstaat er een duidelijk contrast tussen de kopjes en de lopende tekst.

Meer typografie inspiratie?

Met onze tips kan je direct aan de gang aan je volgende project. Eerst nog wat inspiratie opdoen? Bekijk dan onze typografische websites of check onze voorbeelden van typografie in webdesign.