Je eigen website maken zonder te programmeren? Hoe doe je dat? En welke tools zijn hier geschikt voor? In dit artikel geven we je antwoorden op deze vragen.
Wat is no code?
No code is het maken van een website (of zelfs webapplicatie) zonder code, dus zonder te programmeren. In plaats van het schrijven van code maak je gebruik van een drag-and-drop editor waarmee je onderdelen het scherm in sleept. Dit kunnen hele blokken zijn of een enkel element, zoals een tekstblok, die je vervolgens helemaal kunt aanpassen. De werkwijze hiervan lijkt op tools zoals Figma of Photoshop, maar met zo’n website builder kun je vaak ook je website of applicatie publiceren. Je hebt dan dus helemaal geen ontwikkelaar nodig om een website te bouwen.
Low code lijkt heel erg op no code. Vaak kun je met de tools vergelijkbare resultaten bereiken, maar bieden low code website builders net iets meer flexibiliteit. Soms kun je zelf code toevoegen en extra functionaliteiten toevoegen. Dit wordt dan door middel van HTML en CSS gedaan. No code tools hebben helemaal geen code nodig.
Wat zijn de voordelen van no code?
Hierboven noemden we al een aantal voordelen, maar het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen ontwikkelaar meer nodig hebt. Omdat er geen code meer hoeft geschreven te worden (of in ieder geval veel minder) gaat het bouwen van een website ook nog eens veel sneller. De tijdwinst is dus een ander, belangrijk voordeel.
Wat is het verschil tussen no code en low code?
Zoals eerder genoemd bevat een no code website builder helemaal geen code en dus ook geen mogelijkheid om je website aan te passen, buiten de mogelijkheden van de WYSIWYG (what you see is what you get) editor om. Low code biedt echter meer mogelijkheden om de website (met bijvoorbeeld HTML en CSS) nog extra aan te passen of functionaliteiten op maat te bouwen.
Hoe kun je gemakkelijk een low code website maken?
Op het internet zijn verschillende builders beschikbaar waarmee je zelf een no of low code website kunt maken. Er zijn gratis tools beschikbaar, maar anderen bieden meer mogelijkheden en vragen vaak een bedrag per maand. Het is belangrijk om te kijken welke vorm het beste bij jouw wensen en budget past. Hieronder kun je in ieder geval de beste tools vinden.
De beste low code tools
Hieronder vindt je een aantal van de beste low code tools, waarmee je snel én zonder programmeren een eigen website kunt publiceren.
Webflow is niet voor niks één van het meest gebruikte no code platformen. Naast het ontwerpen kun je de tool ook gebruiken als CMS; waarmee je inhoud eenvoudig in je website verwerkt door templates te gebruiken. Ook kun je anderen, zoals klanten, toegang geven en inhoud laten invoeren. Ook kun je jouw website eenvoudig omtoveren tot een webwinkel: Webflow geeft je de mogelijkheid om een winkelwagen en het bestelproces toe te voegen. Natuurlijk kun je dit allemaal zelf aanpassen naar jouw wensen.
Webflow is gratis, maar dan krijg je een webflow.io-domeinnaam. Als je jouw eigen domeinnaam wilt gebruiken betaal je 14 dollar per jaar. Er zijn ook uitgebreidere pakketten, de prijs hiervan kan oplopen tot 39 dollar per maand.
Als je online producten wilt verkopen is Shopify één van de bekendste tools. Met de Website Builder maak je een website binnen een aantal minuten. Kies een template als beginpunt en pas deze aan door elementen te slepen en te ordenen. Shopify is een low code builder; je hoeft geen kennis te hebben van HTML of CSS, maar je kunt hiermee wel extra aanpassingen doen aan je website.
Als je gebruikt wilt maken van Spotify kost dit je minimaal een euro per maand. De eerste drie dagen kun je Spotify gratis uitproberen. Er zijn ook pakketten voor grotere gebruikers, deze beginnen bij 59 dollar per maand.
In een eerder artikel kwam Jimdo al voor op de lijst met gratis tools die er zijn voor het maken van een website, ook nu weer komt Jimdo naar voren. Jimdo is een echte no-code tool, waarbij je helemaal geen code hoeft te kunnen schrijven. Jimdo is gemakkelijk in gebruik, maar hierdoor krijg je ook relatief weinig controle terug. Sommige dingen zijn gewoon niet aan te passen en hierdoor lijkt Jimdo gericht op de beginner.
Ook Jimdo biedt verschillende pakketten aan. De goedkoopste is gratis, maar hierbij kun je alleen gebruik maken van een .jimdosite.com subdomeinnaam. Als je een eigen domeinnaam wilt koppelen kost dit je 9 euro per maand, grotere pakketten zijn 15, 20 of 39 euro per maand.
Low code website voorbeelden
Hieronder een aantal van de mooiste voorbeelden van websites die met low code tools zijn gebouwd.
Jomor Design is de design studio van Jonathan Morin. Hij werkt samen met andere creatieven aan branding en websites. Met zijn website heeft hij meerdere Awwwards en andere prijzen gewonnen.
De website van Jomor Design is gebouwd met Webflow en laat goed de mogelijkheden zien van de website builder. Levensgrote typografie, geanimeerde tekst en een website die ook perfect werkt op smartphones en tablets; meer kan je eigenlijk niet verwachten van een online tool.
De Food Hall Browary is een locatie met kleine restaurantjes en stalletjes waar heerlijk eten gekocht kan worden. Je kunt er voor allerlei culinaire hoogstandjes terecht, van burgers tot sushi en van bier tot cocktails.
De website van Food Hall Browary maakt een minimalistische indruk. De website, die is gemaakt met Webflow, maakt gebruik van een retro kleurenpalet, veel witruimte en animaties die de boel opfleuren.
Pitaya Foods verkoopt gezonde en biologische superfoods. De snacks zitten in kleurrijke verpakkingen waarvan de kleuren en illustraties over de gehele website zijn gebruikt. Hierdoor maakt de Shopify website een vrolijke indruk.
Nooch verkoopt vegan smaakmakers met extra veel vitamine B12. De kruidenpakjes bevatten geen zuivel en gluten, amper zout maar zitten vol met smaak. Er zijn verschillende varianten, waaronder kaas, bacon en super, met extra vitamine B12.
De website van Notorious Nooch doet bijna brutalist aan. We zien levensgrote typografie, een ratjetoe aan kleuren en grappige illustraties die de website helemaal opfleuren. Deze website laat goed zien wat er nog meer kan met Shopify.
No code websites
Zoals je ziet hoeft het maken van een website geen gedoe te zijn. Met deze aanbieders van low code website builders draai je in een handomdraai een prachtige website in elkaar. Heb je nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan meer Webflow websites of websites gebouwd met Shopify.
Dit artikel bevat een aantal affiliate links naar externe websites. We ontvangen een kleine commissie voor aankopen die via deze links worden gedaan.