
Helvetica

Helvetica is een schreefloos (sans serif) lettertype dat in 1957 werd ontworpen door Max Miedinger en Eduard Hoffmann. Het lettertype heette eerst nog Neue Haas Grotesk, maar kreeg in 1960 een nieuwe naam, naar de Latijnse naam van Zwitserland (Confœderatio Helvetica).
Door het neutrale karakter en de goede leesbaarheid is het lettertype erg populair geworden, veel logo's maakten gebruik van Helvetica en het werd veel gebruikt in bewegwijzering en posters.
Eigenschappen
Helvetica heeft hoge, smalle letters, waarbij de ruimtes hiertussen relatief klein is (in bijvoorbeeld de kleine letter E, C en A). Hierdoor is Helvetica op kleinere groottes soms moeiljk leesbaar. De hoofdletters zijn juist relatief breed, waardoor het lettertype snel herkenbaar is.
Variaties
Van het lettertype werden veel variaties ontworpen, in 1983 verscheen bijvoorbeeld Helvetica Neue, een vernieuwde variant met kleine aanpassingen om de leesbaarheid te verbeteren, en met meerdere diktes. In 2019 verscheen Helvetica Now, een lettertype familie met variaties voor op kleinere en grootere weergaves (Micro, Text en Display).
Helvetica klonen
Doordat Helvetica zo'n populair lettertype was, werden er al snel fonts ontworpen die erg op Helvetica leken. Een van de bekendste is Arial, het lettertype in opdracht van Microsoft werd ontworpen omdat Helvetica te duur zou zijn om op alle pc's te gebruiken.
Ook Roboto wordt vaak een kloon van Helvetica genoemd, echter zitten hier wel een aantal verschillen in. Zo gebruikt Helvetica rechthoekige punten, terwijl die in Roboto rond zijn. De 'staartjes' van de karakters R, 7 en 9 zijn in Roboto recht, terwijl Helvetica deze heeft afgerond.
Ontwerper
Max Miedinger, Eduard Hoffmann
Uitgever
Haas’sche Schriftgießerei