Kerst kleurenpalet

#0E2B4D
#289B96
#41DBC1
#FFFFFF
#BB3B3A
#E94850

Ben je een kerstkaart aan het ontwerpen? Of op zoek naar kleuren voor het maken van een kerstillustratie? Doe dan hier kleureninspiratie op.

Betekenis kerstkleuren

In dit kleurenpalet zien we verschillende tinten rood en groen gecombineerd met helder wit. Het rood, is een vaste kleur is binnen kerst, heeft verschillende betekenissen. Voor christenen, die het kerstfeest vieren vanwege de geboorte van Jezus Christus, staat de kleur rood voor de liefde van God. Ook wordt wel gezegd dat de kleur rood van Coca Cola komt, die de kerstman populair heeft gemaakt. De kleur groen volgens dezelfde gelovigen hoop. Anderen zeggen dat de kleur groen van de kerstbomen komt. Vaak worden deze standaard kerstkleuren gecombineerd met wit. De kleur wit komt van sneeuw of het geloof.

In ieder geval zijn de kleuren rood en groen al jarenlang met kerst verbonden. Dit kleurenpalet is een moderne versie van de standaard kerstkleuren. In plaats van knalrood heeft het rood hier een bijna koraalachtige tint. De kleur groen is vervangen met turquoise.

Voorbeeld van kerst-kleurenpalet

Hieronder, in een illustratie, zien we nog een aantal andere kleuren die hierbij zijn gecombineerd. Zo zien we geel, dat in sterren wordt gebruikt. Oranje wordt als donkerdere tint geel gebruikt. Ook zien we nog een petrol blauw. Deze kleuren werken goed bij elkaar doordat ze niet verzadigd (gesatureerd) zijn. Het zijn dus geen felle kleuren, maar bevatten een klein beetje grijs.

In het kleurenwiel van Itten liggen de kleuren rood en groen tegenover elkaar. Hierdoor krijg je een complementair kleurenpalet als je deze kleuren samen gebruikt. Door andere kleuren, zoals blauw of geel, toe te voegen kun je een (split-)complementair kleurenpalet. Dit kleurenpalet maakt vaak een opvallende indruk. Deze kun je minder opvallend maken door de kleuren iets minder verzadiging mee te geven.

Veel succes en alvast fijne feestdagen gewenst!

Illustratie door: Freepik

Kleurenpalet voorbeelden

Hieronder zie je hoe dit kleurenpalet wordt gebruikt.

Kerst illustratie kleuren

Meer kleurenpaletten