Oorlogsbronnen

Ontworpen door: IN10

Bezoek website

Oorlogsbronnen is een verzameling gebeurtenissen, personen, plaatsen en thema's. De verhalen komen uit brieven, foto's, filmbeelden en andere media uit collecties van meer dan 250 musea, bibliotheken en andere archieven. Zo biedt Oorlogsbronnen toegang tot deze informatie uit de Tweede Wereldoorlog.

De website van Oorlogsbronnen maakt veel gebruik van interactieve elementen. Zo is er op de homepage onder andere een landkaart van Nederland en een tijdlijn te zien van de oorlogsjaren. Op deze manier kan de gebruiker direct onderwerpen en gebeurtenissen bekijken.

Hierbij vallen direct de ronde vormen van de website op. Zo worden de gebeurtenissen in de tijdlijn en de onderwerpen in de landkaart allemaal in een ronde cirkel getoond. Ook de uitgelichte personen staan in een cirkel, terwijl verder onderaan de website er voornamelijk rechthoeken worden gebruikt. Deze staan in een overzichtelijk grid. Wat hierbij opvalt is dat de afbeeldingen van verschillende grootte zijn, en er verschillende kleuren worden gebruikt zodat deze blokken niet té voorspelbaar zijn.

De kleuren die op de website gebruikt worden zien er retro uit. Zo worden donkere, vale kleuren gebruikt. We zien onder andere grijs-groen, donkerrood en vaalblauw. In combinatie met veel zwart-wit geeft dit de website een retro-uitstraling, die bijna somber aandoet. Dit past natuurlijk goed bij het onderwerp.

Ook de typografie draagt bij aan dit gevoel. Eén lettertype (Relative) wordt in verschillende groottes en diktes gebruikt om hiërarchie aan te brengen. Voor labels en andere bijschriften wordt een monospace variant van het lettertype gebruikt. Verder heeft de tekst weinig opmaak gekregen en wordt deze vrijwel uitsluitend in wit of zwart gebruikt.

Ten slotte geeft veel witruimte de website ruimte om te ademen en wordt ook herhaling goed ingezet om de informatie zo begrijpelijk mogelijk te maken.

Oorlogs bronnen tijdlijn
Oorlogsbronnen uitgelicht thema
Oorlogsbronnen grid
Oorlogs bronnen zoeken

Meer websites