6 webdesign trends voor 2019

Kan jouw website nog goed mee met de tijd? In dit artikel een aantal webdesign trends voor 2019

Green chameleon kleur 10435

Het internet heeft de afgelopen jaren een gigantische groei meegemaakt, van responsive websites naar flat design.

Ondertussen is het april 2019. We hebben een aantal webdesign trends langs zien komen waarvan we verwachten dat deze een blijvende indruk achterlaten.

Spoiler alert: minimalisme en strakke typografie blijven onverminderd populair. Als tegenhanger hebben we nu knallende kleuren en handgemaakte illustraties.

We are you minimalistisch 14975

Minimalisme

Minimalisme is eigenlijk nooit uit de mode geweest. Ook in 2019 is minimalisme en eenvoud nog steeds populair. Met zo min mogelijk afleiding en de focus op content (of dit nu video's, afbeeldingen of tekst zijn).

Voor een mooie website is weinig meer nodig dan een passende typografie, een mooi kleurenpalet en een handvol witruimte.

Outline 24547
Een wel erg minimalistisch introscherm van Outline
Contrast 11452
De elementen op deze pagina zijn op één hand te tellen
Kubrick typography 65642

Moderne typografie

Over typografie gesproken: in moderne websites tegenwoordig vaak levensgrote lettertypes gebruikt. Deze trend gaat hand in hand met de minimalistische trend van de laatste jaren. Minimale grafische opmaak zodat de focus op deze grote woorden ligt.

Typografie neemt hierbij maar graag de hoofdrol. Grote bedrijven zoals Airbnb, Apple en IBM ontwerpen zelfs hun eigen fonts die voor een unieke uitstraling zorgen.

Apostrophe 6093
Letters in een gigantische grootte, wat wil je nog meer?
Momotaro typografie 90449
Tekst met een outline is een typografische trend die we steeds vaker zien
Tq kleuren 87350

Levendige kleurenpaletten

Fel paars, geel of pastelgroen: het kan tegenwoordig allemaal. Ook kleuren kunnen worden ingezet om extra op te vallen tussen de honderden websites die je bezoekers te zien krijgen.

In 2019 zien we dus steeds meer aparte kleurcombinaties die om aandacht schreeuwen. Maar de kleurkeuzes zijn altijd bewust gemaakt. Zorg er daarom voor dat je bij het kiezen op de hoogte bent van de betekenis van deze kleuren.

Festa da francofonia 75998
Knallende kleuren op de website van Festa da Francofonia 2019
Green chameleon kleur 10435
Ook fletse kleuren doen het goed in 2019: hier wordt mosterdgeel met turquoise gecombineerd
Magellan 39219

Blokkendozen

We hebben al eerder over grids geschreven, en niet voor niks: een heldere structuur maakt je ontwerpen gemakkelijker te begrijpen. Door je content in verschillende blokken te plaatsen, ontstaat er een duidelijke hiërarchie waarvan de gebruiker zeker zijn voordeel uit zal halen.

De laatste tijd wordt er steeds vaker voor asymmetrie gekozen. In plaats van voorspelbare opstellingen worden deze vlakken op schijnbaar willekeurige ruimtes geplaatst in blokken van verschillende groottes. Uiteraard is deze keuze niet willekeurig en zorgt ervoor dat voorspelbaarheid en saaiheid worden vermeden.

Noodle ai 81112
Veel rechthoeken en vierkanten op de website van Noodle.ai
Bam 34973
De foto's van BAM zijn in een assysmetrisch grid geplaatst, wat de website een onvoorspelbare uitstraling geeft
Koox illstraties 94264

Handgemaakte illustraties

Stockfoto's en -illustraties zijn helemaal uit de mode. De typische Amerikaanse tandpastaglimlach hebben we nu wel al genoeg gezien. Met custom illustraties kan je precies het verhaal uitbeelden dat je wilt vertellen zonder in clichés te hoeven terugvallen. Als je deze illustraties in je branding integreert, dragen ze ook nog eens bij tot extra herkenbaarheid van je bedrijf.

Dus of je nu kiest voor illustraties die zo plat zijn als een dubbeltje of 3D-modellen, met handgemaakte illustraties hoor je er helemaal bij.

Hiptest illustraties 56520
Hiptest maakt gebruik van abstracte illustraties die uit eenvoudige lijnen en geometrische vormen bestaan
Gilk 21142
Het felle rood van Gilk wordt gecombineerd met blauwtinten en een grungy textuur
Brutalist webdesign one all 11952

Bruta(a)l design

Brutal design is ontwerp wat lak heeft aan traditionele designregels. Vloekende kleuren, ouderwetse lettertypes, flikkerende GIF-jes en een jaren '90-vibe komen samen in een ontwerp wat om aandacht schreeuwt.

Deze ontwerpstijl spreekt niet iedereen aan en niet elk merk zal zich hieraan wagen, maar ben je op zoek naar extra aandacht? Zet dan zeker deze trend in.

Lees hier meer over brutalist websites

Brutalist website werden 62796
Knallende kleuren en een wazige foto zorgen op de website van WERDEN voor een bijna slordige uitstraling
Brutalist design trust issues 4085
Hoofdletters in knalpaars en een onduidelijke manier van navigeren op de website van We Have Trust Issues

Ben jij al klaar voor 2019?

Pas jij deze design trends toe op jouw website? Of doe je niet mee met deze gekte en zet je in op een tijdloos design? Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot we deze trends vaker gaan zien.

Meer artikelen