De beste en gratis AI tools voor webdesigners

Webdesign Geplaatst op: 15 mei 2023, aangepast op: 22 mei 2024

Gebruik deze AI-tools om je webdesign skills naar een hoger niveau te tillen. Dit zijn de beste en gratis tools die wij voor jou hebben getest.

Beste AI tools voor webdesigners

Wat zijn AI tools?

AI tools zijn applicaties die AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) inzetten voor allerlei taken, bijvoorbeeld het genereren van tekst of afbeeldingen. Vaak gebruiken de tools een vorm van invoer, bijvoorbeeld geschreven tekst of een schets of afbeelding die je kunt uploaden. Deze verschillende vormen van AI-tools worden ook wel text-to-text of image-to-image genoemd. De invoer wordt ook wel prompt genoemd en wordt gebruikt als startpunt voor de AI. Soms wordt ook gewerkt met een negative prompt, wat juist aangeeft wat er niet moet worden gebruikt. Hiermee kan de gegenereerde afbeelding of tekst worden bijgestuurd.

Waar kun je AI voor gebruiken?

Je kunt AI gebruiken voor:

  • Afbeeldingen genereren, bijvoorbeeld voor stockfoto’s, illustraties of mockups
  • Tekst genereren die je in je ontwerpen kunt gebruiken
  • Profielfoto’s of avatars genereren
  • Het schrijven van (front-end) code voor je website of app
  • De structuur of navigatie voor een website bepalen
  • Het maken van kleurenpaletten

AI tools voor webdesigners

Lexica

Lexica is een AI tool die afbeeldingen genereert. Zoals veel andere tools dien je een prompt in te voeren, en kun je de resultaten bijsturen door een negatieve prompt te kiezen. Lexica genereert vervolgens 4 afbeeldingen. Je kunt je favoriete afbeelding toevoegen aan je favorieten, zodat je deze snel terug kunt vinden, of doorgaan met de afbeelding en, bijvoorbeeld, een grotere achtergrond toe te voegen.

Lexica ai tool
Lexica heeft 4 afbeeldingen gegenereerd op basis van een ingevoerde prompt.

Lexica werkt vooral goed voor abstracte beelden, zoals hierboven, maar kan ook overweg met mensen en dieren. Ook zijn er verschillende stijlen beschikbaar, die je door middel van je prompt kunt kiezen.

ChatGPT

ChatGPT is een zogenaamde text-to-text tool die tekst genegeerd op basis van jouw gegeven instructies. Het invoeren gaat zoals je gewend bent bij een chat. Je geeft ChatGPT een opdracht waarna deze vrijwel direct uitgevoerd wordt. Je kunt vragen stellen of uitgebreide opdrachten geven.

Chat gpt navigatie structuur
Een voorbeeld van een opdracht gegeven aan ChatGPT.

Met ChatGPT zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Zo kan de tool ook code schrijven, voor een website of mobiele applicatie. Deze code is vaak niet helemaal klaar voor productie, omdat deze nog getest of aangepast moet worden, maar kan je wel kostbare tijd besparen.

Chat gpt code formulier
ChatGPT heeft in dit voorbeeld kant-en-klare HTML code gegenereerd.

Playform

Playform is een platform waar met AI kunst gemaakt kan worden. Deze AI-tool richt zich vooral op professionals, kunstenaars en designers. Naast de mogelijkheden text-to-image en verschillende filters, kun je met Playform ook zelf afbeeldingen uploaden en deze gebruiken als basis voor de kunstmatige intelligentie. Door zelf de bronbestanden aan te leveren heb je nog meer invloed op het resultaat.

Playform text to image
Playform genereert een afbeelding met als invoer een prompt en een basisafbeelding.

Ook kun je met Playform een oneindig aantal profielfoto’s gezichten genereren. Je begint met het selecteren van een gezicht, waarmee je een globale stijl selecteert. Playform maakt vervolgens zelf variaties op dit ene gezicht. Je kunt ook zelf eigenschappen invoeren en aanpassen, zoals de leeftijd en het geslacht en details zoals de mondvorm en haarkleur. Hiermee zijn de mogelijkheden bijna eindeloos.

Playform faces
Playform kan ook gezichten genereren, hier op basis van twee gekozen gezichten.

Ook biedt Playform net iets meer geavanceerde instellingen waarmee je het resultaat kunt finetunen. Zo kun je een basis-afbeelding gebruiken, waarmee de gegenereerde afbeelding een stuk nauwkeuriger wordt. De afbeeldingen die Playform genereert kun je vervolgens aanpassen, door direct de belichting of kleuren te veranderen.

Stable Diffusion

Met Stable Diffusion kun je afbeeldingen genereren. Ook hierbij maak je weer gebruik van een prompt, om de tool een startpunt te geven, en kun je ook een negatieve prompt invoeren. Je krijgt hierna 4 verschillende afbeeldingen te zien waar je de beste optie uit kunt kiezen.

Stable diffusion
Stable Diffusion maakt gebruik van AI om vier afbeeldingen te genereren.

Het voordeel van Stable Diffusion is dat je geen account hoeft aan te maken en het gebruik dus altijd gratis is. De tool is niet altijd beschikbaar, maar alleen op rustige tijden. Ook zijn er weinig extra instellingen die je kunt aanpassen en lijken de afbeeldingen minder bruikbaar dan bij de andere tools hierboven.

De rol van AI in het webdesign proces

De tools die we in dit artikel hebben besproken kun je gebruiken bij het werk als webdesigner. Nog niet alle tools zijn zo volwassen dat je het resultaat direct kunt gebruiken in je werk, maar de tools kunnen je werk makkelijker maken, of mooie en unieke ideeën genereren. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken over AI die je baan overneemt, maar je kunt AI wel gebruiken om je werk gemakkelijker te maken.

Als je als webdesigner efficiënt leert werken met AI-tools kan je een voorsprong krijgen ten opzichte van andere designers, omdat je sneller van idee naar ontwerp kunt gaan. Leer dus vooral samen te werken met AI, in plaats van ertegen te zijn.

Meer artikelen