Handige online tools voor webdesigners

In dit artikel een aantal handige tools die onmisbaar zijn voor webdesigners en -developers.

Online tools 70159

Ben je op zoek naar AI tools voor webdesigners? Lees daar meer over in ons nieuwere artikel.

Coolors.co

Op Coolors.co maak je gemakkelijk mooie kleurenpaletten voor je nieuwe projecten. Je kunt random kleurenpaletten genereren of bladeren door kleurenpaletten van andere gebruikers. De kleuren zijn vervolgens eenvoudig te exporteren in RGB, CYMK en zelfs in PMS-formaat.

PageSpeed Insights

Tegenwoordig wordt de snelheid van websites steeds belangrijker. Zo heeft Google al meer dan eens aangegeven dat de snelheid de positie in zoekmachines kan beïnvloeden op een negatieve manier. Gelukkig heeft Google ook een tool gebouwd waarmee je eenvoudig de snelheid van een website kunt testen.

PageSpeed Insights geeft twee beoordelingen op basis van de ingevoerde URL. Voor zowel de mobiele als voor de desktop-versie geeft Google een beoordeling op basis van de snelheid van de website als de gebruikerservaring op beide apparaten. Met de tips die Google vervolgens geeft kun je deze score verhogen, wat weer leidt tot een betere gebruikerservaring van je website.

TinyPNG

Afbeeldingen welke je opslaat vanuit Adobe Photoshop of Illustrator zijn vaak niet op een juiste manier gecomprimeerd. TinyPNG comprimeert deze afbeeldingen op een juiste manier, zónder dat er informatie verloren gaat. TinyPNG werkt voor zowel PNG als JPG-afbeeldingen en verkleint de bestandsgrootte door selectiever met het aantal kleuren om te gaan. Hierdoor nemen de afbeeldingen tot tientallen procenter minder schijfruimte in. Met deze tool maak je je websites dus merkbaar sneller.

Voor de echte geeks onder ons biedt TinyPNG ook een API aan, waarmee je de tool makkelijk in je eigen webapplicatie kan implementeren. Ook is er een Photoshop Plugin welke het nog makkelijker maakt om je afbeeldingen te optimaliseren.

Web-capture

Op web-capture kun je eenvoudig schermafbeeldingen van websites maken. Na het invoeren van een URL kun je kiezen uit een aantal bestandstypes en je kunt aangeven dat je de afbeelding wilt downloaden in een ZIP-bestand. Het resultaat is niet prachtig - afbeeldingen zijn soms wat pixelig en niet alle lettertypes lijken te werken - maar deze tool is zeer handig om een schermafbeelding te krijgen van een héle webpagina.

Handige web tools

In dit artikel zijn een aantal handige online tools voorbij gekomen die zeker wel eens van pas komen. Hopelijk maakt dit lijstje je leven als webdesigner of -developer een stuk aangenamer!

Meer artikelen