Minimalistische portfolio websites van Nederlandse bodem

In dit artikel vindt je de mooiste minimalistische portfolio websites die we de afgelopen tijd op het internet hebben gevonden van Nederlandse bodem.

Marc kuiper 37764

In dit artikel vier voorbeelden van minimalistische portfolio websites waarbij minimalisme perfect wordt toegepast op portfolio websites.

Tim boelaars

Tim Boelaars

Tim Boelaars is een illustrator uit Amsterdam. Op zijn eenvoudige websites worden slechts een aantal kleuren gebruikt: zwart, wit, grijs en een koperachtige kleur.

De zwarte achtergrond geeft de website een klassieke uitstraling en laat zijn illustraties prachtig uitkomen.

Het werk van Tim wordt in rechthoeken en vierkanten geplaatst volgens een duidelijk grid systeem. Het grid draagt bij aan de minimalistische uitstraling.

Martijn snapper 98846

Martijn Snapper

Martijn is een front-end developer uit Nederland. De website van Martijn is een uitstekend voorbeeld van minimalistisch design.

Op de homepage is boven de fold eigenlijk alleen maar een paragraaf tekst te zien. Een foto is geplaatst in de plaats van waar normaal gesproken een logo te zien is.

Voor het showcasen van zijn werk heeft Martijn voor een iets minder minimalistische benadering gekozen. De afbeeldingen worden met animaties ingeladen en hebben verschillende hovereffecten. Hiermee wordt de aandacht effectief op zijn werk geplaatst.

Timo kuilder 85304

Timo Kuilder

Timo is een illustrator uit Amsterdam en heeft gewerkt voor onder andere Firefox, The New York Times, Twitter en Facebook.

Timo heeft ervoor gekozen om al zijn werk in dezelfde kleur als zijn achtergrondkleur op zijn website te tonen. Hierdoor maakt zijn website een geordende en minimalistische indruk. Door deze keuze komen de geometrische vormen van zijn illustraties nóg beter uit.

Marc kuiper 37764

Marc Kuiper

Marc Kuiper komt uit Apeldoorn. Zijn werk bestaat uit voornamelijk app- en webdesign.

Ook op deze website staat de typografie op nummer één. Grote vette titels in helderwit worden gecombineerd met prettig leesbare paragrafen in grijs. In combinatie met de zwart/witte portretfoto van Marc ontstaat hierdoor een minimalistische uistraling.

De gebruikte icoontjes en subtiele animaties laten zien dat ook aan details aandacht is besteed. Ook de copy is met aandacht samengesteld. Een joviale tone of voice maakt de website nét wat persoonlijker.

Minimalisme als designstijl

Minimalisme legt nadruk op eenvoud en het weglaten van onnodige elementen, zodat simpele kleuren en vormen overblijven. Deze stroom komt voor in beeldende kunst, grafisch ontwerp, muziek en uiteraard ook in webdesign.

De voordelen van een eenvoudig, minimalistisch ontwerp is dat het gemakkelijk is om te zetten naar een responsive website en een snellere laadtijd. Maar ook de verminderende congnitieve belasting bij de bezoeker helpt om de content eenvoudiger begrijpbaar te maken.

Portfolio websites

Als ontwerper leent een portfolio website zich perfect om werk te tonen. Een eenvoudige en voor de hand liggende manier is om afbeeldingen van het gemaakte werk te tonen, maar uiteraard kan werk ook in de vorm van video's geplaatst worden. Ook kan er tekstuele uitleg bij gegeven worden om zo achtergrondinformatie of context bij de opdracht te geven.

Meer vergelijkbare websites zien? Bekijk dan ook eens onze lijst van portfolio websites of andere minimalistische websites.

Meer artikelen