SEO tips voor webdesigners

Geplaatst op: 10 november 2014, aangepast op: 7 oktober 2023

In dit artikel bespreken we een aantal SEO-activiteiten die jij op de website kan toepassen, en een solide basis te leggen een goed scorende website.

Seo tips 7594

SEO (search engine optimization), oftewel zoekmachine optimalisatie, omvat alle taken die ervoor zorgen dat een website wordt gevonden op bepaalde zoekwoorden. Deze activiteiten bestaan uit verschillende onderdelen waarvan de website een belangrijke is. In dit artikel bespreken we een aantal activiteiten die jij, als webdesigner, op de website kan toepassen. Zo leg je een solide basis voor een goed scorende website.

Bepaal zoekwoorden

SEO begint bij de zoekwoorden: weet waarop je doelgroep zoekt. Hippe, zelfbedachte merknamen voor producten klinken misschien wel heel leuk, maar hierop zal je niet op gevonden worden als je doelgroep deze niet kent. Vermijd ook technisch of medisch jargon.

Domeinnaam

Misschien wel net zo belangrijk als de zoekwoorden is de domeinnaam. Probeer een zoekwoord te verwerken in je domeinnaam. Dit schept naast betere vindbaarheid ook duidelijkheid voor de bezoeker en maakt zo duidelijk waar de website over gaat. Ook geldt dat een goede domeinnaam zo kort mogelijk is.

Optimaliseren van paginatitel

De titel van je verschillende webpagina's is erg belangrijk. Deze title lijkt voor de bezoeker verborgen, maar verschijnt bovenaan in je browservenster, en ook in de zoekmachineresultaten. Ook deze titel kan de bezoeker duidelijkheid geven en je kunt de bezoeker hiermee overhalen om jouw website te bezoeken in plaats van jouw concurrent. Zoekmachines zien deze title wel en vinden hem erg belangrijk.

Naast de titel van je pagina is ook de description (de omschrijving) erg belangrijk. Ook de omschrijving wordt in de zoekmachine getoond, dus hier moet ook zeker over worden nagedacht. Laat hier ook een aantal keer belangrijke zoekwoorden in terugkomen, maar zorg er wel voor dat de tekst de lading dekt. De SEO op je website kan dan wel zo goed zijn, als de bezoeker niet vindt waar hij naar op zoek is, is de terug-knop zo gevonden.

Structuur van pagina's

Denk eens aan een hoe een document of verslag is opgebouwd. Deze bestaat vaak uit kopjes, paragrafen en af en toe een afbeelding met bijschrijft. Deze indeling is één op één over te nemen op webpagina's. Zorg ervoor je pagina begint met een heading (kop) en voorzie paragrafen af en toe van een subkop. Zorg er ook voor dat stukken tekst zijn voorzien van een paragraaf-code.

Ook afbeeldingen dienen niet te worden vergeten. Aangezien zoekmachines afbeeldingen (nog) niet kunnen herkennen zoals mensen dat doen, is het belangrijk de afbeelding te omschrijven voor machines. 'Foto-waterval-Frankrijk.jpg' is toch veel duidelijker dan 'DSC_007241.jpg'? Zorg er ook voor dat afbeeldingen worden voorzien van een alt titel. Dit is een alternatieve titel voor schermlezers en wordt dus ook bekeken door zoekmachines. Maak deze alt title zo beschrijvend mogelijk en verwerk er, indien mogelijk, zoekwoorden in.

Zoekwoorden in teksten

Na het volgen van deze SEO-tips kan er begonnen worden met het schrijven van teksten. Hierbij is het belangrijk dat zoekwoorden, maar ook synoniemen ervan, in de teksten terugkomen. Zorg er wel voor dat de tekst nog prettig is om te lezen en maak logische, lopende zinnen. Zoekmachines kunnen namelijk bepaalde pagina's ook als spam bestempelen als een bepaald woord er té vaak opstaat.

SEO tips in het kort

Een in de zoekmachine scorende website houdt rekening met:

  • Relevante zoekwoorden, waar daadwerkelijk naar wordt gezocht
  • Een heldere domeinnaam, met het liefst een combinatie van zoekwoorden
  • Een titel en omschrijving, die passen bij de pagina
  • Structuur, met kopjes, paragrafen en lijstjes waar van toepassing

Deze tips zijn een begin voor een goed scorende website. Sommige tips zijn wat technisch, maar hopelijk heeft dit artikel het één en ander duidelijk gemaakt.

Meer artikelen