Webdesign trends voor 2020; wat je in het nieuwe jaar gaat zien

Het nieuwe jaar is alweer aangebroken: dat betekent dat we vooruit gaan blikken naar wat er komt. In dit artikel de populairste webdesign trends voor 2020.

Webdesign trends 2020

De wereld van webdesign staat nooit stil. Nieuwe technologieën komen en gaan. In dit artikel gaan we in op trends die we de afgelopen tijd steeds meer zien en waarvan we verwachten dat we die in 2020 steeds meer gaan tegenkomen.

Vorig voorspelden we dat minimalisme, illustraties en grid-layouts de nieuwe webdesign trends van 2019 zouden worden. Dit jaar verwachten we dat andere ontwikkelingen populair worden. Lees je mee?

Typography serif fonts 30083

Klassieke serif lettertypes

We zien dit jaar steeds meer klassieke, serif lettertypes. Deze zijn oorspronkelijk ontworpen voor drukwerk, maar de laatste tijd zien we deze ook steeds meer terugkomen in digitale producten.

De letters met schreef worden vaak ingezet voor grote titels die om aandacht schreeuwen. Voor lange, lopende teksten blijven schreefloze fonts favoriet, om ervoor te zorgen dat deze prettig leesbaar blijven.

Meer voorbeelden zien van serif lettertypes? Bekijk meer typografische websites

Webdesign trend animaties

Immersieve animaties

Animaties zijn niet altijd irritant of schreeuwerig, maar kunnen ook iets toevoegen aan een website. Vooral animaties die iets toevoegen aan de gebruikerservaring zijn de laatste tijd in opkomst.

Of de animaties nu worden gebruikt voor overgangen, als trigger of om feedback naar de gebruiker te sturen, indien goed gebruikt kunnen animaties een positieve bijdrage leveren aan de gebruikerservaring.

We denken dan ook dat we meer animaties gaan zien in 2020. Kan je nog niet wachten? Check dan onze lijst met websites met animaties erin verwerkt.

Design trend 3d

3D graphics

3D is het nieuwe flat. Waar flat design het laatste decennium aan populariteit won, zien we dat de laatste tijd 3D juist weer terugkomt.

Geen zwarte drop shadows of 3d-tekst effecten zoals in de jaren '90, maar 3d-modellen, die gecombineerd worden met strakke typografie, felle kleuren en veel witruimte.

Bekijk meer voorbeelden in onze lijst van 3D-websites.

Design trends geometrische vormen

Geometrische vormen

Vormen zijn de basis van grafisch ontwerp en websites, dit las je natuurlijk eerder in ons artikel over de betekenis van vormen. Vierkanten, cirkels en ook driehoeken zie je overal terugkomen.

Scherpe hoeken en strakke lijnen zijn altijd gebruikt in webdesign maar het komende jaar zullen we vooral de geometrische varianten zien. Dit in tegenstelling tot de organische, natuurlijke vormen.

Deze geometrische vormen passen goed bij de brutalist websites die we de laatste tijd steeds populairder zijn geworden.

Jonathan de jong

Donkere nachtmodus

Apple en Android begonnen ermee en momenteel zien we het ook bij websites steeds vaker: witte tekst op donkere achtergronden.

Het is goed voor het milieu (doordat zwart minder elektriciteit verbruikt) en is prettiger te lezen (vooral 's avonds). Ook ziet zwart-wit er gewoon altijd classy uit.

De donkere nachtmodus begint in 2020 pas echt aan z'n opmars. Alvast wat inspiratie opdoen? Check onze zwart-wit of helemaal zwarte websites.

Webdesign trends op een rijtje

In dit artikel hebben we trends voor het nieuwe jaar besproken. We voorspellen dat de webdesign trends voor 2020 zijn:

  • Serif lettertypes
  • Animaties
  • 3D graphics
  • Geometrische vormen
  • Donkere nachtmodus

Doe jij mee met de laatste trends? Of hou je meer van een tijdloos ontwerp? Wij zijn in ieder geval razend benieuwd of onze voorspellingen waar worden.

Meer artikelen